Relatietherapie

Wat is er nodig om samen een andere weg in te slaan?

Loading
loading..

Relatietherapie

In iedere relatie komen wel eens irritaties, ruzies en onenigheid voor. Heel normaal en het hoeft helemaal niet te betekenen dat je relatie slecht is of uitzichtloos. Als de problemen echter langer aanhouden en je merkt dat er bepaalde patronen zijn te ontdekken in deze problemen, dan spreken we van relatieproblemen.

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat de oorzaken zijn van relatieproblemen. Soms zijn er ernstige misstanden, maar vaak is er sprake van een langdurige, sluimerende onvrede, waardoor je uit elkaar groeit.

De signalen van relatieproblemen zijn: 

  • je verlegt telkens je grenzen t.o.v je partner
  • je begrijpt elkaar niet meer en maakt elkaar steeds meer verwijten en ruzie
  • er is sprake van een langdurig patroon wat tot veel onvrede en spanning leidt
  • je krijgt last van een depressie of andere psychische problemen
  • er is sprake van verlies van wederzijdse genegenheid en/of begrip
  • de behoefte aan intimiteit vermindert
  • je lijkt steeds verder uit elkaar te groeien.

Soms wordt relatietherapie gekozen om een verdieping aan te brengen binnen de relatie. De relatietherapeut biedt echter geen kant en klare oplossingen; beide partners zullen energie moeten steken in zichzelf en hun relatie om de relatietherapie te laten slagen

 

Stichting EFT Nederland

Volgens Emotionally Focused Therapy (EFT) is het centrale probleem in een ontregelde relatie, het verlies van stabiele emotionele verbondenheid en het ontstaan van een negatief interactiepatroon. De negatieve interacties die bij dit patroon horen, weerspiegelen die verminderde emotionele verbondenheid maar houden de relatieproblemen ook in stand. Met EFT is het mogelijk dit patroon te leren herkennen en te veranderen. Dit leidt tot een duurzaam herstel van de emotionele verbondenheid.

EFT relatietherapie is meerdere malen wetenschappelijk onderzocht. Onderzoek toont aan dat EFT een sterk positief effect heeft op de verbondenheid in een partnerrelatie en op de individuele klachten die één  van de partners kan ervaren. Tevens ervaren mensen duidelijk minder terugval in oude patronen. 

Layout mode
Predefined Skins
Custom Colors
Choose your skin color
Patterns Background
Images Background